Hello World!

Liberalizarea pietei de gaze naturale

Calendarul de eliminare a preturilor reglementate pentru gazele naturale (liberalizarea pietei) a debutat la 1 iulie 2013. La finalul anului 2014 procesul de liberalizare a pietei gazelor s-a incheiat pentru toti agentii economici.

Initial, Guvernul a decis ca populatia sa aiba un pret stabilit de piata libera incepand din 2018, dar in 2015 a adoptat o hotarare prin care prelungeste procesul de dereglementare a pietei pana in 2021.

De la 1 aprilie 2017, pretul de achizitie al gazelor din productia interna destinate acoperirii consumului populatiei si necesarului de agent termic pentru consumatorii casnici este complet dereglementat.

ANRE va continua sa reglementeze pretul final al gazelor pentru consumatorii casnici pana in anul 2021. Sunt eliminate restrictiile de pret pentru volumele destinate consumatorilor casnici si producerii energiei termice pentru consumul populatiei, precum si alocarea prioritara a volumelor de gaze de catre producatori pentru piata reglementata. Producatorii si furnizorii de gaze naturale sunt obligati sa incheie contracte, in mod transparent si nediscriminatoriu, in conformitate cu reglementarile emise de ANRE.

La finalul anului 2021 toti consumatorii casnici vor fi ales deja, in piata libera, unul dintre furnizorii de Gaze Naturale autorizati ANRE. CIS GAZ S.A. este furnizor autorizat de gaze naturale din 2005.